slovenské hovädzie je zdravé
Slovenské hovädzie mäsko je zdravé
Jedným z biologicky najhodnotnejších druhov masa je mäso hovädzie. Kvalita hovädzieho masa závisí od rôznych faktorov, sú to napríklad pohlavie, vek alebo napríklad aj spôsob kŕmenia alebo ustajnenia zvierat. Horské a podhorské regióny, v ktorých je chovaná väčšina stád mäsového hovädzieho dobytka, sú bohaté na trvalé trávne porasty. Pastvou získava hovädzie mäso sýtu červenú farbu a vysoký obsah špecificky aktívnych biologických látok obsiahnutých v bylinách horských pasienkov. Pri pastevnom chove sa v tuku ukladajú prirodzené farbivá. Dobytok, ktorý jedol trávu, má mäso s úplne iným obsahom živín a tukov ako dobytok, ktorý jedol obilie alebo kukuricu. Trávou kŕmený hovädzí dobytok a mäso z neho má veľké prínosy na zdravie srdca, ostatné druhy hovädzieho mäsa tento prínos nemajú. Mäso z dobytka chovaného na pastvinách má preukázateľne oveľa menej tuku, vyššie množstvo prospešných omega-3 mastných kyselín. Kvalitné hovädzie mäso nezvýši hladinu cholesterolu a rovnako LDL cholesterolu. Hovädzie mäso obsahuje vysoký obsah bielkovín. Je tiež veľmi dobrým zdrojom vitamínu B12 a B6, ktoré potrebuje telo na premenu potenciálnych nebezpečných chemických homocysteínov na neškodné molekuly. Strava bohatá na vitamín B12 pôsobí ako prevencia proti vzniku rakoviny hrubého čreva. čerpané : Farma Turová